GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARINI OYNUYORUZ

GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARINI OYNUYORUZ

 

        Öğrencilerimiz “Geleneksel Çocuk Oyunları” ndan halat çekme oyununu oynadılar. Oynadığımız diğer geleneksel oyunlar gibi halat çekme oyununu da çok severek ve eğlenerek oynadılar.

20.02.2025 27

Geleneksel Çocuk Oyunlarının İşlevleri ve Eğitimdeki Yeri



Oyun, görünüşte akla uymaz ama çocuk oyunla akıllanır.

Mevlana



İnsanlığın var olduğu andan itibaren kültürün bir parçası olarak eğlendirme işlevinin yanında birçok role sahip bir olgu olan oyun, çocuk dünyasında özellikle sevgi görme ihtiyacı kadar önemli bir yere sahiptir; bu nedenle çocuk için sadece zaman geçirme ve eğlenme aracı olan bir faaliyet değildir. Oyunun çocuğu eğiten, hayata hazırlayan, aynı zamanda toplumsal kültürü kuşaklar boyunca aktarmada başat rol üstlenerek karakter oluşumunun vazgeçilmez bir parçası olduğu söylenebilir. Bu çerçevede eğitim öğretim faaliyetleri oyun ile harmanlanarak bilginin kalıcılığı artırılabilir ve çocuk doğasına daha uygun bir eğitim öğretim faaliyeti gerçekleştirilebilir. Son zamanlarda bazı araştırmacılar oyunun genellikle neşe, esneklik, aktif katılım, sosyal etkileşim, tekrarlı bir doğa, hayal gücü gibi çeşitli yapılar içerdiğini ileri sürmüşlerdir. Oyunu tanımlamanın en uygun yolu oyunun bir spektrumda ifade edilmesidir. Oyun; tanımı yapılırken bir ölçüt kümesine uymak yerine, serbest oyundan uzanan veya süreç boyunca gelişmekte olan bir spektrum olarak kavramsallaştırılabilir. Diğer bir ifadeyle serbest oyundan rehberli oyuna ve oyunsu unsurları korurken amaçlı yetişkin desteği içeren oyuna, oyunu bir spektrum olarak görerek oyunun gerçek özü yakalanabilir ve öğrenmeyle ilişkisi açıklanabilir.

“Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu Kitabı” çocukların bilişsel, duyuşsal, psikomotor, sosyal ve kültürel gelişimlerinin en önemli kaynaklarından olan geleneksel çocuk oyunlarının okul ortamlarında canlandırılması, ders içi ve ders dışı faaliyetlerde yer alması amacıyla Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır. Bu temel amaç çerçevesinde çocuğun sosyal ve duygusal gelişiminin başat unsurları arasında yer alan duygularını yansıtma, iletişim kurma, kendini ifade etme, iyi ruh hâlini oluşturma ve kültür aktarımını sağlama alt amaçlarıyla çocukların hareketli oyunlara yönlendirilmesi hedeflenmiştir.

20-02-202520-02-202520-02-202520-02-202520-02-202520-02-202520-02-202520-02-2025